fbpx

MIRACLES OF MUSIC
Muziek raakt iedereen. Het is niet alleen fijn om naar muziek te luisteren of muziek te maken – muziek is ook goed voor je ontwikkeling, je hersenen en je gezondheid. Samen met wetenschappers, muziektherapeuten en musici maken we ons sterk voor meer muziek in de zorg en welzijn.

  • Twee documentaires ‘Miracles of Music’ en ‘Mind & Music’ over het toepassen van muziek voor een beter leven
Een initiatief van muziektherapeut Evelien Mescher, Pim Giel en Stichting Happy Motion.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op

Filmpresentatie Miracles of Music (2,5 uur)
Educatieve film en dialoog over muziek en beperkingen als dementie, autisme, PTSS, verstandelijke beperking, psychische problemen en revalidatie.
Voor zorgprofessionals, opleidingen, mantelzorgers en patiënten.
Door Pim Giel, documentairemaker en zorgexpert.

Lees meer

Muziek verrijkt je leven op meer manieren dan je in eerste instantie zou denken. Want muziek heeft ook invloed op je brein en je ontwikkeling. En kan zelfs een bijdrage leveren aan je gezondheid en kwaliteit van leven.

In de film die we gaan maken onderzoeken neuropsycholoog Erik Scherder en muziektherapeut Evelien Mescher, ieder vanuit hun eigen vakgebied, wat muziek voor je kan betekenen. Een keur aan wetenschappers, therapeuten, cliënten en natuurlijk bekende musici uit pop, klassiek, jazz en wereldmuziek passeert de revue in deze film van documentairemaker Pim Giel.

Voorlichting en educatie
De film en onderdelen daaruit zullen ook voor educatieve doeleinden worden gebruikt tijdens de Miracles of Music Meetings en als instructie voor mantelzorgers, verzorgenden en zorgprofessionals in de thuissituatie.

Muziektherapie is niet iets zweverigs maar doet mensen met een beperking of hulpvraag aantoonbaar goed. De gepassioneerde muziektherapeute Evelien Mescher wil daarom dat deze vorm van therapie meer bekendheid krijgt – en vergoed wordt door zorgverzekeraars.

We volgen we een aantal cliënten vóór, tijdens en na muziektherapie. Evelien laat ons kennismaken met mensen die te maken hebben met bijvoorbeeld revalidatie, dementie, autisme, oorlogstrauma, depressie of eenzaamheid.

Evelien is ​bezig een laagdrempelig programma te ontwikkelen om hulpverleners, mantelzorgers en patiënten zelf te leren hoe ze muziek kunnen gebruiken. Haar droom is om musici van een groot Nederlands klassiek orkest​ hierin te betrekken, en hen te leren waarin muziektherapie anders is dan musiceren maken.

Erik Scherder gaat op zoek naar toepassingen in de wetenschap en houdt zich bezig met het effect van muziek op ons brein.

Meeting Miracles of Music (2,5 uur)
Ontdek en ervaar de kracht van muziek voor onze gezondheid. Inclusief tips & tricks.
Voor zorgprofessionals, mantelzorgers en patiënten.
Door gespreksleider, muziektherapeut, artiest en wetenschapper.

Lees meer

Muziek brengt persoonlijke herinneringen tot leven, zegt dr. Anna-Eva Prick. Als neuropsycholoog verdiept ze zich in de invloed van muziek op het brein. In deze bijzondere lezing (indien gewenst mét concert) komt u alles te weten over de heilzame invloed van muziek.

Muziek, brein en therapie/interventies
Muziek kan therapeutisch werken op het brein – ook preventief. Hoe werkt dat eigenlijk? Kan muziek(therapie) helpen in de gezondheidszorg?  Al deze vragen komen aan bod in een boeiende lezing van Anna-Eva Prick. Ze vertelt hoe luisteren, zingen en een instrument bespelen de hersenen verandert. Hoe muziek een cognitieve reserve opbouwt, en het brein langer actief kan houden. Een muzikale reis door ons brein, in woord en klank. Het programma kan in overleg met de opdrachtgever op maat worden aangepast met bijvoorbeeld een eigen gespreksleider, co-presentator of emuzikale begeleiding.

Presentatie Muziek en wetenschap (1 – 2,5 uur)
Over wetenschappelijke inzichten rond muziek, het brein en therapie/interventies.
Voor zorgprofessionals, studenten, mantelzorgers en cliënten.
Door dr. Anna-Eva Prick, neuropsycholoog & senior onderzoeker.

Lees meer

Tijdens de presentaties gaan zorgprofessionals, ketenregisseurs, buurtmakelaars, zorgcoördinatoren, vrijwilligers van buurtinitiatieven, mantelzorgers én patiënten met elkaar in gesprek over hoe we met z’n allen (willen) omgaan met dementie. Aan de hand van veelvoorkomende dilemma’s en positieve voorbeelden worden de ontwikkelingen binnen de zorg op een uitdagende en oplossingsgerichte manier ter sprake gebracht. De samenkomsten spelen in op de huidige veranderingen van zorg- naar participatiemaatschappij, het vormgeven van de ‘dementie-vriendelijke samenleving’ met o.a. goede voorlichting, bewustwording, beter casemanagement, stimuleren, ondersteunen en faciliteren van informele netwerken en actieve senioren.

Programma (ca. 3 uur)
Tijdens de introductie vertelt Pim Giel over zijn ervaringen met klantgericht werken in de zorg, over zijn motivatie om deze films te maken en vooral over de uitdagingen waar de zorg voor staat. Aansluitend wordt de film vertoond. Daarin komt een reeks van thema’s en dilemma’s aan de orde die voldoende stof opleveren om na afloop te bespreken. Tijdens de nabespreking is er alle ruimte om onder leiding van Pim met elkaar in gesprek te gaan. Het programma kan in overleg met de opdrachtgever op maat worden aangepast met bijvoorbeeld een eigen gespreksleider, andere gasten, of een digitale enquête vooraf.

De samenkomsten spelen in op de huidige veranderingen van zorg- naar participatiemaatschappij, het vormgeven van de ‘dementie-vriendelijke samenleving’ waarbij enorme behoefte is aan o.a. goede voorlichting, bewustwording, beter casemanagement, stimuleren, ondersteunen en faciliteren van informele netwerken en actieve senioren.

Interesse in een meeting of presentatie? Neem dan contact met ons op

Presentatie Muziek, dementie en wetenschap (1 – 2,5 uur)
Wat zegt de wetenschap over muziek, dementie, het brein en therapie/interventies?
Voor zorgprofessionals, zorgorganisaties, bestuurders, studenten, mantelzorgers en cliënten.
Door dr. Anna-Eva Prick, neuropsycholoog & senior onderzoeker.

Lees meer

Muziek brengt persoonlijke herinneringen tot leven bij mensen met dementie, zegt dr. Anna-Eva Prick. Als senior onderzoeker van de Zuyd Hogeschool verdiept ze zich in de invloed van muziektherapie en andere  muziekinterventies op gedrag en stemming bij mensen met dementie. In deze bijzondere lezing mét concert komt u alles te weten over de heilzame invloed van muziek voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Muziek, alzheimer en dementie
Muziek kan therapeutisch werken bij mensen met dementie. Hoe werkt dat eigenlijk? Wat is nu het verschil tussen dementie en alzheimer? Kan muziek helpen om geheugenproblemen te voorkomen? Hoe kan je als zorgprofessional of mantelzorger zelf aan de slag gaan met muziek bij een naaste of client met dementie? Al deze vragen komen aan bod in een boeiende lezing van Anna-Eva Prick. Ze vertelt over Maurice Ravel, die leed aan een bijzondere vorm van dementie. In woorden en noten komt u dichterbij een fascinerend onderwerp. Tijdens de lezing is er alle ruimte om onder leiding van Anna-Eva met elkaar in gesprek te gaan.  Het programma kan in overleg met de opdrachtgever op maat worden aangepast met bijvoorbeeld een eigen gespreksleider, co-presentator of emuzikale begeleiding.

Presentatie De wonderen van muziek (vanaf 30 minuten)
TEDx company presentatie over de effecten van muziek op ons brein en onze gezondheid.
Voor bedrijven, instellingen en teams en voor speciale gelegenheden.
Door Pim Giel, documentairemaker en TEDx spreker.

Lees meer

De wonderen zijn de wereld nog niet uit – dat ontdekte Pim Giel in zijn zoektocht naar de effecten van muziek op onze gevoelens en onze gezondheid.

In deze presentatie, die deels werd gebruikt voor zijn TEDx Talk, neemt hij u mee op die bijzondere reis langs muzikanten, muziektherapeuten, wetenschappers en kwetsbare mensen en hun mantelzorgers.

Voor zijn documentaire reisde Pim het hele land door maar zag ook wat muziek doet voor kinderen met een oorlogstrauma in een vluchtelingenkamp in het Midden-Oosten.

Zeer geschikt programma voor bedrijven, instellingen en teams

VERKRIJGBAAR IN ONZE WEBSHOP: