fbpx

Presentaties, documentaires en dialoog over leven met dementie

De premières van de documentaires MIJN HOOFD IN JOUW HANDEN en GER, MIJN HOOFD IN EIGEN HAND in een uitverkocht EYE Amsterdam waren een groot succes. Ze kregen bovendien ruimschoots media-aandacht bij o.a. RTL Late Night, NPO Radio 1, BNR en vele kranten en magazines.

Nu trekt documentairemaker en zorg-innovator Pim Giel door het land met presentaties voor professionals, mantelzorgers én patiënten. Eén van onderstaande documentaires is de basis voor een dialoog over oplossingen, over herkenbare thema’s en dilemma’s rond omgaan met dementie.

MIJN HOOFD IN JOUW HANDEN
Over de invloed van dementie op relaties, vriendschappen en familiebanden…
Twee patiënten, een mantelzorger en een hulpverlener zijn twee jaar lang gevolgd.

Bekijk de trailer

GER, MIJN HOOFD IN EIGEN HAND
Over eigen regie, omgaan met je omgeving, seksualiteit, financiën en persoonlijke wensen. We volgen Ger, ex-docent verpleegkunde en kritisch Alzheimer patiënt.

Bekijk de trailer

DIALOOG OVER OPLOSSINGEN
Tijdens de presentaties gaan zorgprofessionals, ketenregisseurs, buurtmakelaars, zorgcoördinatoren, vrijwilligers van buurtinitiatieven, mantelzorgers én patiënten met elkaar in gesprek over hoe we met z’n allen (willen) omgaan met dementie. Aan de hand van veelvoorkomende dilemma’s en positieve voorbeelden worden de ontwikkelingen binnen de zorg op een uitdagende en oplossingsgerichte manier ter sprake gebracht. De samenkomsten spelen in op de huidige veranderingen van zorg- naar participatiemaatschappij, het vormgeven van de ‘dementie-vriendelijke samenleving’ met o.a. goede voorlichting, bewustwording, beter casemanagement, stimuleren, ondersteunen en faciliteren van informele netwerken en actieve senioren.

PROGRAMMA (ca. 3 uur)
Tijdens de introductie vertelt Pim Giel over zijn ervaringen met klantgericht werken in de zorg, over zijn motivatie om deze films te maken en vooral over de uitdagingen waar de zorg voor staat. Aansluitend wordt de film vertoond. Daarin komt een reeks van thema’s en dilemma’s aan de orde die voldoende stof opleveren om na afloop te bespreken. Tijdens de nabespreking is er alle ruimte om onder leiding van Pim met elkaar in gesprek te gaan. Het programma kan in overleg met de opdrachtgever op maat worden aangepast met bijvoorbeeld een eigen gespreksleider, andere gasten, of een digitale enquête vooraf.

De samenkomsten spelen in op de huidige veranderingen van zorg- naar participatiemaatschappij, het vormgeven van de ‘dementie-vriendelijke samenleving’ waarbij enorme behoefte is aan o.a. goede voorlichting, bewustwording, beter casemanagement, stimuleren, ondersteunen en faciliteren van informele netwerken en actieve senioren.

BOEKEN / MEER INFORMATIE:
 
Locatie:
de presentaties zijn geschikt voor kleine (wijk)bijeenkomsten en Alzheimer cafés maar ook voor grote zalen en theaters.
 
Duur: ca. 3 uur of op maat
Prijs: op aanvraag
Meer informatie: info@mijnhoofd.com of via het contactformulier
DVD’s los bestellen: webshop.happymotion.org
Pim Giel kleinCopyright Anko Stoffels AMSTELVEENZ
Pim Giel© Anko Stoffels, Amstelveen

OVER PIM GIEL, DOCUMENTAIRE MAKER EN ZORG-INNOVATOR
Pim Giel was jaren werkzaam in de zorg, als verpleegkundige, manager en als adviseur. Hij kent de problematiek dus van binnenuit. “Het aantal mensen met een vorm van dementie stijgt en deze mensen moeten nu langer thuis blijven wonen. Dat levert spanningen op, maar het kan ook goed gaan. Mensen die werkzaam zijn in de ouderenzorg leren hun cliënten pas kennen als het niet meer gaat zonder hulp. Onze films laat het leven zien dat aan deze ingrijpende verandering vooraf gaat.”

De films zijn niet alleen gemaakt voor professionals in de zorg, maar ook voor mensen die binnen de familie of vriendenkring met dementie te maken krijgen. Giel: “Het is een mooie aanleiding om het er eens met je partner over te hebben: hoe gaan wij het doen als dit ons overkomt?” Ook is Giel voorzitter van het burgerinitiatief Villa Randwijck dat wordt gerund door vrijwilligers met als doel een zorgzame buurt te creëren.

SAMENWERKING
Voor de presentaties wordt regelmatig samengewerkt met andere experts, waaronder Ton Belderok, zelfstandig coach en voormalig welzijnscoach voor gemeentes.

“De films zijn prachtig gemaakt met veel respect voor de deelnemers. Mijn stemming wisselde van onzekere hoop dat ik zelf geen dementie zal krijgen tot blijdschap dat er nog zoveel wél kan, zelfs met humor en menswaardigheid”

IMG_2615v2
Ton Belderok